af Marie Petersen, 25. januar 2020
Seminaret med afholdt i samarbejde med Bulldogklubben.
9.30-10.00 morgenkaffe
10.00-10.15. Velkomst og introduktion
Michael Laub bød som formand for Bulldogklubben velkommen.
Derefter tog Christina Strand Thomsen over.
Hun arbejder i Norge som veterinær og er involveret i BOAS projektet
Vi så den engelske film lavet vedrørende BOAS omhandlende
Respiratoriske problemer
Gylpen
Søvnforstyrrelse
Varme intolerance
Aktivitets intolerance
60% af ejerne og cirka 50% af dyrlægerne genkender ikke BOAS symptomerne. Derfor er det vigtigt med uddannelse af dyrlægerne
I England er der ud fra en bokstest udviklet en graduering med 6 trin. Hunden skal være 18 måneder for at kunne blive testet.
Søg på ”University of CAMBRIGE BOAS”, hvor der kan læses mere om projektet
Norge følger den engelske forskning mht test af hundene.
60% af de undersøgte mops er testet positive for BOAS.
Der er forskel på undersøgelsen mht hvilken brachycephal race, der undersøges.
Mht til åbning af næsebor (inddelt i 4 stadier) er det de øvre næsebor, der er vigtige, at skulle være godt åbne. Ca 50% af mops har for snævre næsebor. Næsebor har dog ingen betydning for graden af BOAS.
Brusken i struben hos mops er meget fleksibel, og hvis hunden bliver overvægtig, udvider brusken sig, og den blokerer for luftvejene. 69% af de 60% mops, der har fået konstateret BOAS, er overvægtige. Hunde med kraftige halse er ofte disponeret. Der ønskes hunde med smallere og længere hoveder. Der skal være god afstand imellem øjnene, har undersøgelserne også vist.
Alder, miljø og temperament har også indflydelse på, om hunden udvikler BOAS.
Der benyttes en aktivitets tolerance test med let gang i 3 minutter.
Se på ”University of CAMBRIGE BOAS” de 2 forskellige skemaer
BOAS gradueringen inddeles i grad: O 1 2 3
Kl 13.00
Efter frokostpausen fortsatte veterinær hos NKK Maria Kjeldaas Johannessen:
Der er lavet en aftale i Norge imellem norske dyrlæger og NKK, om at de registrerede sygdomme skal indrapporteres til NKK.
Norge får meget snart en avls strategi for etisk hundeavl.
Dyrebeskyttelsen i Norge mener, at de fladnæsede racer skal krydses med andre racer. Madtilsynet og NKK er imod dette, og det ender derfor i en retssag.
Den 1.9.2019 er der blevet besluttet, at BOAS gradueringen kan registreres på norsk hundeweb. Forskningen viser at 60% af hundeejere med BOAS problemer mener, at deres hund er rask! Mops, fransk- og engels bulldog er de eneste racer, der kan gradueres, og hundene skal være mindst 18 måneder. KUN dyrlæger, der har deltaget i NKKs gradueringskursus, må lave disse tests. NKK betaler for dette kursus. NKK og raceklubberne udpeger i fællesskab, hvilke dyrlæger, der kan deltage på disse kurser. Hundeejere, der stiller hunde til rådighed, får tilbudt gratis, at få resultatet registreret på Hundeweb. Indtil nu har der været afholdt 2 kurser for dyrlægerne.
Man kan lave ligeså mange undersøgelser på sin hund, man ønsker, dog skal der gå 3 mdr imellem. (Testen kan forbedres ved, at hunden bliver slanket). Testen gælder for 2 år. Bestilte undersøgelser SKAL registreres. Norsk Hundeweb har fået et punkt med BOAS. Gradueringsmåden evalueres efter 1 år.
NKK følger op med BOAS med bedre uddannelse af dommerne
Fra 1.9.2019 indtil nu har 106 hunde fået lavet og registreret testen.
Artikler om BOAS kan læses på NKK hjemmeside.
Der er nye lovregler mht sundhed og BOAS på vej i Norge.
Pt er det ikke et krav at få lavet testen for at registrere hvalpene, men det formodes på sigt at blive et krav.
NKK får ikke involveret flere racer i testen.
Kl 14.00
Medlem af Norsk Bulldog Klubbs Sundhedsudvalg Lena Haugland:
Belastningstesten blev indført i 2016 som en anbefaling, og BOAS blev indført i 2018. Opdrætterne har været flinke til at stille deres hunde til rådighed, dog har der været lidt problemer med at finde tilstrækkelig mange dårlige hunde til at deltage i testen.
Derudover har klubben en række krav, som kan ses på deres hjemmeside.
Det er vigtigt med samarbejde over landegrænserne, og klubben håber, at andre lande vil bruge samme gradueringssystem, og at der bliver tilgængelige statistikker og informationer fra de øvrige deltagende lande. Målet må være at bruge tid og ressourcer på at forebygge/forbedre i stedet for at forsvare.
14.45
Formand for DKK Jørgen Hindse
fortalte om de tiltag, der er gjort i Danmark.
1998 blev der første gang afholdt møde, hvor vægten var lagt på overtypning og sundhed. Der er siden løbende blevet afholdt flere store kurser. Senest i 2018 blev der afholdt et seminar for de fladnæsede racer i samarbejde med bl a de her deltagende klubber.
Der bliver lavet for få DKK registrerede hvalpe i forhold til Dansk Hunderegister, og formanden efterlyste igen: DKK opdrætterne skal lave flere hvalpe. Pia Rytter sagde, at med den nuværende regel, var det ikke muligt at lave mere end 2 kuld om året. I små racer kunne det betyde 3-4 hvalpe i alt. Jørgen Hindse svarede, at DKK i flere år uden held havde forsøgt at få denne regel lavet om. Han indrømmede samtidig, at reglen med at DKK opdrættere skal registreres hos Fødevarestyrelsen ikke er en succes.
Jørgen Hindse vil arbejde på at få FCI med i BOAS arbejdet.
Jørgen Hindse lovede, at der i første halvdel af 2020 vil være blevet uddannet danske dyrlæger til at foretage BOAS testen.
Mødet sluttede kl. 15.30